Alcoi

0-antonio_frances_perezAlcoi és una ciutat per a descobrir que es troba situada en un marc natural incomparable, en una vall rodejat pel Biscoi, l’Ombria, la Serreta, la Carrasqueta i dos parcs naturals, el Carrascar de la Font Roja i la Serra de Mariola. La història de la nostra ciutat es remunta a uns 40.000 anys, segons ens mostra el jaciment neandertal del Salt. A més, tenim les pintures rupestres de la Sarja que van ser les primeres de la Comunitat Valenciana declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. El nostre patrimoni medieval i modernista, junt amb els emblemàtics ponts, que salven barrancs i rius, ens presenten una ciutat amable, pròxima i repleta d’història. Podem ressaltar que la nostra ciutat forma part activa de la Ruta Europea del Modernisme, una aposta clara i decidida amb vista a consolidar este ric i destacat patrimoni com un referent turístic de primer orde. tenim exemples destacats com la Casa del Titot, el Conservatori de Música i Dansa Joan Cantó, l’antic Parc de Bombers, el Cercle Industrial i altres edificis singulars com la Casa Laporta. Alcoi també està inclosa en la “Ruta Europea dels Cementeris”

alcoy-morosEl nucli antic d’Alcoi és hereu de l’urbanisme que es va desenrotllar durant la segona mitat del segle XIX i el començament del segle XX; no obstant això, conservem muralles i torres medievals. Però Alcoi també és una ciutat de futur que s’adapta a les novetats més avantguardistes, amb espais com la Llotja de Sant Jordi, sala subterrània de l’arquitecte Santiago Calatrava, o l’Àgora, espai dedicat a la Innovació. També som un referent en la cultura, amb la Mostra de Teatre que se celebra a finals de maig, reconeguda en l’àmbit estatal, i una completa programació en la resta d’espais escènics i expositius de la ciutat. Els visitants també ens podreu conéixer més per mitjà dels museus de què disposem: MAF (Museu Alcoià de la Festa) , Refugi de la Guerra Civil Espanyola, Museu Arqueològic Municipal, EXPLORA (Centre d’Interpretació Turística) i el Museu de Bombers. Les nostres tradicions són també un recurs turístic de primer orde. Les Festes de Moros i Cristians, declarades d’interés turístic internacional, o el nostre Nadal amb 2 Bics: el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada dels Reis Mags, declarada festa d’interés turístic nacional i considerada la més antiga d’Espanya, són també dos moments que no t’has de perdre. I no hem d’oblidar la nostra gastronomia: l’olleta (guisat en base de fesols) ; la borreta (guisat amb creïlles, espinacs, abadejo i ou) , la pericana (plat fred en base de pimentó sec, abadejo i oli d’oliva) o les bajoques farcides (pimentons omplits d’arròs, tomaca i carn de porc o tonyina fresca) . A més d’estos plats de cullera, la nostra ciutat disposa de les taretes alcoianes (tapes) com els garibaldins (gamba lluïda) , abissínios (ou portar lluït) , croquetes d’abadejo o d’aladroc, sang, penques lluïdes o espardenyes (peix lluït) . Amb molts atractius per a descobrir en distintes èpoques de l’any, Alcoi mereix més d’una visita.

T’esperem

Toni Francés

Batlle d’Alcoi

www.alcoyturismo.com/

ALCOI I EL TREN

02estacio-dalcoi-2Alcoi tenia 42.000 habitacntes a finals del S.XIX, exportava anualment unes 40.000 tones de productes paperers, tèxtils i siderometal·lúrgics. La importació consistia principalment en carbó, matèries primeres tèxtils, mineral de ferro per a la fosa, materials per a la construcció, fustes, productes químics i agrícoles, etc… per un total de 80.000 tones. L’estació d’Alcoi, de primera classe era de sola una planta de diferent estil a les de la resta de la línia, disposava d’una sala d’espera, cantina, moll descobert, depòsit d’aigua, plataforma giratòria, grua, vivenda per al personal de la comapañía i el cap de l’estació. Alcoi era capçalera de dos línies de ferrocarril de via estreta situades en el mateix edifici, la de l’Alcoi and Gandia Railway and Harbour Company Ltd, coneguda popularment com l’estació de “baix (davall) ” i la de la companyia dels Ferrocarrils Econòmics de Villena a Alcoi i Yecla (V.A.Y.) més coneguda com el “Xitxarra”. Hui no queda res d’eixa estació sols la locomotora “Villalonga” nº2 en la plaça d’Al-Azraq.

02estacio-dalcoi-1 01estacio-dalcoi-al-fons-la-caserna-de-la-guardia-civil