51 aniversari del tancament del tren dels anglesos

51 ANIVERSARI DEL TANCAMENT DEL TREN DELS ANGLESOS

Recorde perfectament la primera vegada que vaig entrar per primera vegada al barranc de l’infern. Jo tindria uns 6 anys i anava amb el meu avi que era el Forestal en un llarg Land Rover marró, ens trobàvem en l’antiga estació de l’Orxa i em va preguntar si volia vorer un antic traçat ferroviari. Ostres, i tant que si no vaig dubtar, ell tenia que anar a vigilar un concurs de pesca que estava celebrant-se riu avall i era la millor ocasió per acompanyar-lo. Em va explicar tot el que hi havia pel barranc amagat, les casselles dels obrers per mantindré la via, ermites, forns, fàbriques de llums, assuts per a aquestes fàbriques… crec que va ser la classe més didàctica a la natura que he tingut en tota ma vida.

Hui observe amb molta preocupació el futur d’aquest patrimoni, a principis d’any ja vam tindre un disgust molt gran en vorer com l’estació d’Agres de la companyia germana del Xitxarra (Villena-Alcoi-Iecla) es va mig enfonsar. Des de aleshores els comentaris que he recibit son, quina tristor s’haguera pogut fer alguna cosa per donar-li ús, si pujem a nivell polític ja es tirar la pilota a vorer qui arreplega la responsabilitat, i si anem al nivell de propietari de l’inmoble que no es altre que ADIF no cal dedicar-li cap paraula el que li representa el seu propi patrimoni. Aquest incident de l’estació d’Agres en un avís seriós del que pot passar a partir d’ara, estem a les portes del suposat inici de les obres de la via verda i si hi ha alguna cosa que diferència la via verda del Serpis de la resta es el patrimoni, en 12 Kms que es el trajecte del barranc des de L’Orxa fins Vilallonga tenim a mode de resum castell de Perputxent, molins, fàbrica de paper, ermites i fàbriques de llum.

Vull donar un toc d’ atenció a les administracions públiques de les 3 comarques perquè encara estem a temps de salvar tot el récord que ens van deixar i com ja he dit moltes vegades és el millor homenatge que li podem fer a aquelles persones que van portar la prosperitat.

Gràcies

Jaume Gómez Garrido
ASSOCIACIÓ TREN ALCOI GANDIA

Cançó “El Tren Xitxarra”
Autor Jordi Gil
Interpretat Anselmo Martí