125é ANIVERSARI DEL TREN DELS ANGLESOS

 ¡Tenemos ferro-carril! ¡Loor a la ciencia! ¡Loor a la actividad! ¡I al progreso!

Amb paraules d’entusiasme hui fa 125 anys el periòdic alcoià “El Serpis” (publicat el dimarts 19 de juliol 1892) , arribava el ferrocarril a Alcoi. La construcció d’esta línia fèrria va marcar un abans i un després en les nostres comarques atés que va ser el primer tren que arribava a la ciutat del Serpis. Tal vegada hui no siguem conscients del canvi que va suposar en aquell temps l’arribada d’un tren, però en unes comarques totalment rurals on encara la mercaderies es transportava en tartanes es va passar de parlar de quilos a tones, de viatges de dies a qüestió d’horas… i és que el ferrocarril va transformar la societat d’aquell llavors. 

El tren dels anglesos va ser el primer a arribar a les comarques de l’interior, però no va ser l’únic, com a prova d’això només cal veure l’expansió ferroviària que es va acostar, la companyia del Nord arribaria a Alcoi en 1904 des de Xàtiva-Valencia i en 1908 s’uniria en Mur la companyia del Villena-Alcoi-Yecla (V.A.Y. Xitxarra) i un projecte que quedar per veure llum va ser la connexió ferroviària amb Alacant.

De capital majoritàriament anglés (d’ací el malnom “tren dels anglesos) i amb aportacions de l’ajuntament d’Alcoi i Gandia el tren va ser una realitat en 1892 però la seua inauguració no va ser fins al 23 de gener de 1983 per problemes burocràtics i que el final d’obra no es va realitzar per problemes en el pont de “Assut” de Villalonga creant incertesa en la societat pel retard de l’obertura al públic

 .Com arreplega la premsa alcoiana “El Serpis” el tren pujava des de Gandia i al pas per cada poble una comitiva amb banda de música era festejat com una fita històrica, i no era per a menys, la transformació dels pobles va ser més que evident, la gent sabia que el progrés havia arribat. 

Hui seria rendible el tren? Sí, per descomptat. Este tren com moltes línies de l’època i semblants característiques el motiu del seu tancament va ser la falta d’inversions a modernitzar-la. Només pensar que els trens que van tancar el ferrocarril són els mateixos que la van inagurar, a part entre Alcoi i Gandia el camí més curt és el del traçat i per descomptat Alcoi i les comarques de l’interior han quedat sense transport de grans càrregues amb eixida al mar (l’únic que funcionava fins a finals dels ’80 era l’Alcoi- València) . El temps de viatge eren prop de les 3 hores per a recórrer 53 Km de línia quelcom ja incomprensible per a la seua època.

 Tal vegada eixe somni de tornar a veure un tren rodant pel “barranc de l’Infern” siga impossible però almenys quan algun dia vegem per fi la via verda del Serpis realitzada i recuperant el seu patrimoni, serà el millor dels homenatges que podríem fer a un ferrocarril que va fer tant per la nostra societat. 

FELIÇ 125 ANIVERSARI TRENET!!!

Associació Tren Alcoi Gandia